UÇK YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

Ulusal Çay Konseyi

UÇK YÖNETİM KURULU TOPLANTISI

 

    Ulusal Çay Konseyi Haziran ayı toplantısı Ulusal Çay Konseyi Başkanı Mehmet ERDOĞAN Başkanlığında UÇK Başkan Yrd. Dr. Turgay TURNA, Yönetim Kurulu Üyeleri Şaban Aziz KARAMEHMETOĞLU, Erdal SARAL, Av. Dilaver DEMİR, Nurettin İNCE ve Ali KARSLI’ nın katılımı ile gerçekleşti.

 

    2022 yılı yaş çay sezonu başlangıcının değerlendirildiği toplantıda; birinci sürgün rekoltesinin düşük seyretmekle birlikte satış işlemlerinin rahat alım fiyatları ise taban fiyat paralelinde seyrettiği gözlemlenmektedir.

 

         Yaşanan bu olumlu havanın devamının sağlanması adına;

 

  •       Yaş Çay toplanmasında hassas davranılmalı kaliteyi bozacak unsurların ortadan kaldırılmasının sağlanması,
  •  
  •     Devletimizden; başta müstahsil olmak üzere sektörü rahatlatacak, sektörün önünü açacak kredi çalışmasının hızlandırılması ve bir an önce çıkartılmasının sağlanması,
  •  
  •     Bakanlıkta olan ve belli bir aşamaya gelmiş “Çay Kanunun” bir an önce çıkartılmasının sağlanması,
  •  
  •       Mevcut piyasa şartları baz alınarak Kuru Çay fiyatlarında bir düzenleme daha yapılması önem arz etmektedir.

 

 

 

Desteklemelerden Tüm Üreticiler Faydalanabilmeli;

 

       T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan yaş çay fark ödemelerinden ÇAYKUR ruhsatları baz alarak tüm üreticilerimiz faydalanabilmekte olup diğer desteklemelerden ise ÇKS kaydı olmayan üreticilerimiz faydalanamamaktadır. Mazot, gübre vb. desteklemelerden faydalanılabilmesi adına ÇAYKUR ruhsat kayıtlarının baz alınmasının sağlanması için konu ile ilgili birimlerden tekrar talepte bulunulmasına karar verilmiştir.

 

 

 

Çöp Çay İşlenmesi Engellenmeli;

 

        Sektörün önemli sorunlarından olan ve kuru çay fiyatlarının makul seviyelere yaklaşması sonrası cezp ediciliği artan çöp çayın işlenmesi; uygun olmayan ham maddenin yanı sıra gıda boyaları gibi kimyasallar ile üretilen çay ile insan sağlığı hiçe sayılmakta bölgede üretilen çayın kalitesini de olumsuz etkilemektedir.

        Çöp çayın işlenmesinin önlenmesi adına ilgili birimler ile yazışmaların yapılmasına karar verilmiştir.

Henüz yorum yazılmadı

Yorum Yaz

Sizde yorum yazın...
Adınız
E-posta
Yorum
 
video prodüksiyon şirketi