Tarım Ürünlerinin Uluslararası Pazarlanması Eğitimleri

Ulusal Çay Konseyi

04-10 Mart Brüksel

AB’ye katılım sürecinde Türkiye’nin ekonomik hayatına yön veren oda ve borsaların Avrupa Oda ve Borsaları arasında diyalogun kurulması, işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Eurochambres  ve  TOBB  işbirliğinde ETCF II adlı proje ile Türk oda – borsaları ve AB’de bulunan muadilleri arasında yeni fırsatlar sunmakta,Türk iş dünyasının AB ile bütünleşmesine katkıda bulunmakta ve Türkiye’nin AB’ye katılımı durumunda doğacak fırsatlar ve zorluklar konusunda daha güçlü bir farkındalık yaratmak için bir program geliştirildi

ETCF II :

1- ) Türk iş dünyasının AB konuklarındaki uzmanlığını arttıracak aktiviteler:

“Türk firmaların AB üyeliği için hazırlıkları” konulu anket çalışması
 “Avrupalı firmaların hem iş dünyası hem genişleme açısından Türkiye hakkındaki düşünceleri” konulu anket çalışması
AB eğitim programı; Türk oda – borsa yöneticileri için AB konularında yeni seminerler
250 Türk firmasının çevre, tüketicinin korunması, işyerinde sağlık ve güvenlik, kimyasallar, gıda maddeleri, CE sertifikası gerektiren ürünlere ilişkin AB müktesebatı direktifleri bazında taraması
2- ) Türk oda / borsalarının kapasitesinin güçlendirilmesini ve Türk oda / borsaları ile AB odaları arasında işbirliği ve karşılıklı bilgi artışını amaçlayan aktiviteler:

Türk oda / borsaları ile AB odaları arasında yaklaşık 20 ortaklık projesi geliştirilmesi
Türk oda / borsa görevlilerine Eurochambres akademilerine katılım bursu
60 Türk oda / borsa görevlisi için AB’ye 4 çalışma ziyareti
Bu kapsamda 04-10 Mart 2012 tarihleri arasında “Tarımsal Ürünlerin Uluslararası Pazarlanması” konusunda Brüksel’e Rize Ticaret Borsası, Bandırma Ticaret Odası, Sakarya Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Borsası, Karaman Ticaret Borsası, Balıkesir Ticaret Borsası, Adana Ticaret Borsası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Nazilli Ticaret Odası, Erzincan Ticaret Borsası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, , Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası ve TOBB’dan toplam 15 kişinin katılımıyla bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi. 

 

 

 

Edialux / Bornem:

Bitki, hayvan ve çevre korumaya yönelik kimyasal ve biyolojik ilaçlar ve organik gübre ve ilaç üreten bir firma olup, toplam 50 çalışanı ile yaklaşık 20 milyon Euro üzerinde cirosu bulunmaktadır. Firmanın ana laboratuvarı Hollanda’da 4 uzman laborant ile faaliyetlerini yürütmektedirler. Cirosunun yaklaşık % 65’ini Belçika içi satışlardan ve yaklaşık % 15’ini ihracattan elde etmekte olup başlıca ihraç ülkeleri Güney ve Doğu Asya ülkeleridir. Ürettiği ürünler için gerekli olan hammaddeleri Türkiye de dahil olmak üzere birçok değişik ülkeden ithal etmektedir. Ürün çeşitliliği konusunda dünya çapında rekabet gücü yüksek olan bir firmadır. Firma ürünlerinin tanıtımının yapıldığı sunumun ardından üretimin çeşitli aşamalarının anlatıldığı firma ziyareti gerçekleştirilmiştir.  

Adelantex / Zaventem:

Çabuk bozulan sebze-meyve-et gibi ürünlerin yanı sıra, insan kanı ve tıbbi ilaçların da lojistiğinin yapıldığı uzmanlaşmış bir firma olup, yaklaşık 20 yıl önce 4 kişi tarafından serbest bölgede kurulmuştur. Firma yılda 18 bin ton ürünün nakliyesini gerçekleştirmektedir. Brüksel’in coğrafi konumu (Londra-Almanya’nın Ruhr bölgesi-Paris-Amsterdam arasında kalan ve Avrupa Birliği’nin satın alma gücü en yüksek olan kesiminin yer aldığı Blue Banana – Mavi Muz olarak adlandırılan bölge) itibariyle çabuk bozulan sebze-meyve-et ürünlerinin diğer Avrupa ülkelerine dağıtımının % 90’ı bu bölgeden gerçekleşmektedir. Ürünler uçaktan alınıp 4-5 saat içinde kamyonlara yüklenerek ithalatçılara teslim edilmektedir. Aynı zamanda Avrupa’da kurulan ilk dağıtım ağı merkezi olmuştur. Gelen ürünlerin uçak konteynırlarına nasıl yerleştirildiğinden başlayarak depolama süreci ile ilgili tüm bilgiler firma içerisinde yapılan geziyle detaylı olarak aktarılmıştır.

Brüksel Havalimanı:

Avrupa’nın taşımacılık alanında dördüncü en büyük havalimanıdır. Sahip olduğu stratejik konumundan dolayı Avrupa dağıtım ağı içerisinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Otomotiv, tıbbi ilaçlar ve çabuk bozulan ürünler gibi değerli ve zamana duyarlı ürünlerin depolanması, yüklenmesi ve taşınması konusunda ideal bir konumdadır. Brüksel havalimanı ve ortakları, anılan bu ürünlerin taşınmasında yüksek kalitede altyapı desteği vermektedir.

 

Leuven Araştırma ve Geliştirme Merkezi “Feed-Food-Health”:

Katolik Üniversitesi Leuven Araştırma ve Geliştirme Merkezi, K.U.Leuven Kuruluşu’nun bilgi ve teknoloji aktarım ofisidir. K.U.Leuven, Tienen şehrinde Feed-Food-Health (Beslenme-Gıda-Sağlık) kampüsü üzerinde bir bilim parkı geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Burada enerji, bilişim, lojistik, tarım ürünleri, otomotiv ve sağlık alanlarında bir sanayi bölgesinin oluşturulması planlanmaktadır. Gıda sektörüyle bağlantılı araştırma yapan ve yüksek teknolojiye sahip firmalar bu park içinde çalışmalarını gerçekleştirebileceklerdir. Tienen şehrinde kurulacak bu bilim parkı, Eindhoven, Leuven ve Aachen arasındaki üçgende yer alacak stratejik bir öneme sahip olacaktır.

Delhaize / Zellik:

Merkezi Brüksel’de bulunan Delhaize Grubu, 140 yıldır faaliyette olup süpermarketlere gıda dağıtımı yapan dünya çapında lider firmalardan biridir. Grup üç kıtada ve yedi ülkede faaliyet göstermektedir. 2008 yılı itibariyle 19 milyar Euro ciro elde etmiştir. Soğuk lojistik zincirindeki yenilikçi teknikleri uygulayarak dünyanın en başarılı firmaları arasında yer almaktadır. Merkezin tam otomatik antreposu detaylı olarak ziyaret edilmiştir. Şirket yetkilileri tarafından firmanın otomatik olmayan antreposunda 150 kişi çalışırken, 50 milyon Euro değerinde yatırım yaparak oluşturdukları yeni sistemle sadece 24 kişi çalıştırılarak çok daha yüksek verim sağlandığı ve sahip oldukları bu sistem ile Avrupa’da bir numara oldukları ifade edilmiştir.  

 

Zeebrugge Limanı:

Belçika sadece 62 km.lik sahil şeridine sahip olmasına rağmen, Zeebrugge Limanı kapasite bakımından dünyanın en büyük limanlarından biri, otomotiv ve otomotiv parçaları taşımacılığı bakımından dünyanın ikinci büyük limanı konumundadır. 2010 yılında Türkiye ile yapılan kargo miktarı 500 bin ton olup Ekim 2012’de otomotiv sektörüne yönelik bir heyetin Türkiye ziyareti ile bu rakamın yükseltilmesi hedeflenmektedir. Avrupa’nın gaz tedarikinin % 15’i bu liman tarafından karşılanmaktadır. Zeebrugge Limanı’nın demiryolu ile bağlantısı bulunmaktadır. Limana gelen ürünlerin taşımacılığının % 30’u demiryolu, % 60’ı karayolu, % 10’u ise denizyolu ile yapılmaktadır. 1980’lerden itibaren rüzgar türbinleri ile enerji üretimi sağlanmakta ancak bu toplam enerji tüketiminin sadece % 5’ini karşılamaktadır. Liman içinde yaklaşık yarım saat süren bir tur yapılmış ve Federal Gıda Sağlığı Ajansı tanıtılmıştır.

Jules Destrooper / Lo:

1886 yılında kurulan firma hâlihazırda 4. kuşağın yönetiminde olan bir aile şirketidir. Bisküvi çeşitlerinin üretiminin yapıldığı firmanın ürünleri 80 ülkede ve 60 havalimanında tüketiciye sunulmaktadır. Sadece doğal malzemelerinin kullanıldığı ürünler, özel ambalajlarında tüketiciye ulaştırılmaktadır. Firmanın ürünleri bir distribütör aracılığıyla Türkiye’de de satılmaktadır. Firmanın yeni hizmete açılan ziyaretçi merkezi firma yetkilileri eşliğinde ziyaret edilmiş ve firmanın tarihi, ürünleri ve üretim süreci hakkında detaylı bilgi verilmiştir.

7 Mart 2012, Çarşamba

 

Levenstond Seafood / Haspengouw:

2007 yılında 4 kişi ile faaliyete başlayan firma, deniz ürünlerinin işlenmesi konusunda iki farklı tesiste 20 engelli, 25 öğrenci ve 32 tam zamanlı çalışanı ile faaliyet göstermektedir. Son 5 yıl içinde hızlı bir gelişme kaydeden firma, 2011 yılında 800 ton deniz ürünü işlemiştir. 2012’de ise 2.000 ton hedeflenmektedir. İşlenen ürünler 400 km. çapındaki bir alanda tüketiciye sunulmakta ve barkod sistemi ile takip edilmektedir. Geniş bir yelpazede yer alan ürünler müşterilerin talepleri doğrultusunda oluşturulmaktadır. Üretim süreci hakkında detaylı bilgi veren firma sahibi, JCI’ın (Genç Liderler ve Girişimciler Federasyonu) genç girişimciler alanındaki ödülüne aday gösterilmiştir.

Limburg Ticaret ve Sanayi Odası:

1860 yılında kurulmuş olan Limburg Ticaret ve Sanayi Odası, 2.850 üyesi ve 44 çalışanı ile bölge firmalarının uluslararası arenada tanınması ve ticari faaliyetlerine katkı sağlanması amacıyla geniş bir yelpazede hizmet sunmaktadır. Yılda 125’ten fazla eğitim ve 100 ağ geliştirme etkinliği düzenlemektedir. Aylık dergileri, karar yetkisine sahip 5.500’den fazla kişiyle paylaşılmaktadır. Limburg Bölgesi’nin önde gelen sektörleri otomotiv, inşaat ve lojistiktir.

Limburg Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen öğle yemeğine Limburg Valisi Herman Reynders de katılmış ve Türkiye’nin, AB ülkeleri dışında, Belçika’nın 4. büyük ticari ilişkisi olan ülke olduğunu ve bölgede Türk nüfusunun ağırlıkta olduğunu belirterek Türkiye ile ilişkilere son derece önem verdiklerini belirtmiştir.

BFV (Belçika Meyve Borsası) / Sint-Truiden:

 

 

1990 yılında kurulan BFV, 1.500’den fazla meyve üreticisinin bir araya gelerek oluşturduğu bir kooperatiftir. Kurumda günlük olarak meyve alım satımı elektronik ortamda açık arttırma usulü ile düzenlenmektedir. Sistem şu şekilde işlemektedir: Belirli bir ürün için BFV tarafından belirlenen tavan fiyat üzerinden başlayan açık arttırmada, katılımcılar her bir saniyede 1 Euro/Cent düşen fiyattan ürün satın almak istediklerinde elektronik butona basarak alım işlemini gerçekleştirmektedirler. BFV tarafından her bir ürün için taban fiyat belirlenmekte ve belirlenen bu fiyatın altına düşülmemektedir. Açık arttırmada satılamayan ürünler bir sonraki gün tekrar işlem görmektedir. BFV bünyesinde işlenen ürünler elma, armut, çilek, kiraz, marul ve pırasadır. Uzun süre ürünleri saklayabilmek için düşük oksijenli ortamda depolama yapılmaktadır. Söz konusu depolama alanları ve ürünlerin taşındığı kasalar üreticiye düşük fiyatla kiraya verilmektedir. Kooperatif aynı zamanda meyve-sebze tüketiminin arttırılması ve sağlıklı beslenme konusunda kamuoyunu bilgilendirici faaliyetlerde de bulunmaktadır. Kooperatifin çeşit ve özelliklerine göre elma ayrıştırma ve depolama tesisi ziyaret edilmiştir.   

 

Katoen Natie / Antwerp:

1855 yılında kurulan ve Antwerp limanında çok geniş bir alanda faaliyetlerini yürüten firma, özellikle gıda ürünlerinin işlenmesi ve depolanması konularında müşterilerine hizmet vermektedir. Müşterilerinin talepleri doğrultusunda ürünlerin işlenmesi, birden fazla hammaddenin karıştırılarak yeni oluşan ürünün ambalajlanması, depolanması, mühendislik ve diğer tüm lojistik işlemlerini yerine getirmektedirler. 25 ülkede yaklaşık 10.000 çalışanı ile ürünlere katma değer sağlayan firmanın Türkiye’de Gebze, Mersin ve Gaziantep’te antrepoları bulunmaktadır. 60.000 m2’lik bir alan, gıda ürünlerinin lojistik işlemleri için tahsis edilmiştir.

Kalite prosedürlerinden ISO 2004 ve GNB standartlarına göre hizmet vermelerinin yanı sıra Helal ve Kosher standartlarına göre de hizmet vermektedirler. En son olarak yaklaşık 5 milyon €luk bir yatırımı gıda maddelerinin depolanması için kullanacakları silo inşası için ayırmışlardır. Her bir silo yaklaşık 200 ton gıda ürününün depolanması için kullanılacaktır.

 

 

 Antwerp Limanı:

Dünyanın en büyük muz ve kahve ve 2. en büyük kimyasal ürünlerin kümelenmesinin yer aldığı bir merkez konumundadır. Ticaret kapasitesi bakımından Avrupa’nın 2. en büyük limanı konumunda olan liman gemilerin geçişinden gümrük vergisi ve terminallerin özel şirketlere kiraya verilmesi yoluyla gelir elde etmektedir. Altyapı hizmetleri sunan liman müdürlüğünün dünya çapında 500’den fazla limanla ticaret bağlantısı bulunmaktadır. Liman yetkilileri Mayıs 2012’de İstanbul’da Harbor Day etkinliklerine katılacaklarını belirtmişlerdir.  

Antwerp Ticaret ve Sanayi Odası:

Antwerp Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda T.C. Brüksel Büyükelçiliği Ticaret Baş müşaviri Sn. Tulu Gürakan tarafından katılımcılara Türkiye’nin ekonomik durumu ve yabancı yatırımlara sunduğu fırsatlar aktarılmıştır. Ardından Türkiye’de şirketleri bulunan Katoen Natie ve Deceuninck firmalarının yetkilileri Türkiye operasyonları hakkında sunum yapmışlardır. Türk Oda temsilcilerinin kendi oda ve bölgelerinin kısa tanıtımını yaptıkları toplantıya 100’den fazla Antwerp Ticaret ve Sanayi Odası üyesi katılmıştır. Toplantıyı müteakiben düzenlenen resepsiyonda Türk Oda temsilcileri ile Belçikalı firmalar bir araya gelmiş ve ortak çalışmalar ve ticari işbirliği olanakları konusunda görüş alışverişinde bulunmuşlardır. 

 

East Flanders Chamber of Commerce:

Gent kentinde bulunan Doğu Flaman Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası, üyelerinin uluslararası arenada başarılı ve rekabetçi olabilmeleri için farklı eğitim modülleri sunmaktadır. Yaklaşık 15 girişimcinin her ay bir araya gelerek iş dünyasını ilgilendiren konuları görüştükleri bir eğitim modeli olan Plato, oda gelirlerinin % 25’ini sağlamakta ve iyi uygulama örneği olarak birçok farklı odada da uygulanmaktadır. Oda tarafından ayrıca firmaların ihtiyaçlarına özel geliştirilen eğitim programları da sunulmaktadır. Belçika’nın ikinci en büyük odası olan Doğu Flaman Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyeleri arasında uluslararası firmalar da yer almaktadır.

VIB (Flaman Biyoteknoloji Enstitüsü) / Gent:

1996 yılında kurulan VIB, 60 ülkeden 1.300 çalışanı ve Gent, Antwerp, Brüksel ve Louvain üniversitelerinde bulunan 8 araştırma laboratuarı ile temel bilimsel sonuçların ilaç, tarım ve sanayi uygulamalarına uyarlanması konusunda faaliyet göstermektedir. Kurumun finansmanının yarısı Flaman Hükümeti tarafından, diğer yarısı ise AB fonları, sanayi kuruluşlarından elde edilen gelir vb. kaynaklardan sağlanmaktadır. 2011 yılı bütçesi 95 milyar € olan kurumun bünyesinde elde edilen bulgular, özel şirketlerle paylaşılmakta ve böylece VIB ve özel sektör arasında işbirliği kurulmaktadır. Kurumun tanıtımının ardından biyoteknoloji alanında AB mevzuatı (örneğin, genetiği değiştirilmiş ürünlerin ambalajlarında mutlaka bu bilginin yer alması gerektiği) genel olarak anlatılmıştır.  

 

FlansersBio / Gent:

İnovatif araştırma alanında faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen FlansersBio, akademik araştırma merkezlerini, inovasyon şirketlerini, sermaye sahiplerini ve hizmet ve teknoloji sağlayıcıları bir araya getirerek tıbbi, bitkisel ve endüstriyel biyoteknoloji alanlarında inovatif araştırmayı desteklemektedir. 240 üyeli kurumun faaliyet alanları arasında inovasyonun desteklenmesi, seminerler, çalıştaylar ve konferanslar vb. aracılığı ile ağ geliştirilmesi, lobi çalışmaları ve uluslararasılaştırma bulunmaktadır.

Öğle yemeği, Türk kökenli Gent şehri Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Resul Tapmaz ile birlikte yenmiştir. Yemekte Gent hakkında genel bilgi verilmiş ve 200.000 nüfuslu şehrin  yaklaşık % 10’unun Türk kökenli olduğu ifade edilmiştir.

BioBase Europe / Gent:

Yeni biyoteknolojik proseslerin sanayide uygulanması amacıyla pilot proje ve tesis olarak faaliyet gösteren kurum, biyomass kaynaklardan bitmiş ürüne kadar bir değer zinciri oluşturmaktadır. Tesiste tarımsal atıkları ve gıda dışı ürünleri biyoyakıt, biyoplastik ve diğer biyo ürünlere dönüştüren bir teknoloji kullanılmakta olup özel sektör ve araştırma kuruluşlarına pilot uygulamalar konusunda hizmet sunulmaktadır.

 

TOBB Brüksel Daimi Temsilciliği:

Türk Oda temsilcileri,   TOBB Brüksel Daimi Temsilciliği’ni ziyaret etmiş ve Daimi Temsilci Sn. Bülent Bilgiç tarafından heyete TOBB, TUR&BO ve İKV’nin Brüksel ve AB nezdinde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi sunulmuştur.

video prodüksiyon şirketi